Zastosuj identyfikator do podlinkowania lub zacytowania tej pozycji: http://hdl.handle.net/20.500.12564/546
Tytuł: Charakterystyka manifestacji klinicznej alergii w korelacji ze składnikami sIgE mleka krowiego u dzieci – doniesienia wstępne
Autor: Rustecka, Agnieszka
Lipińska-Opałka, Agnieszka
Tomaszewska, Agata
Synowiec, Agnieszka Edyta
Paryż, Maria
Będzichowska, Agata
Kalicki, Bolesław
Słowa kluczowe: anafilaksja
przeciwciała IgE swoiste
alergia na białko mleka krowiego
atopowe zapalenie skóry
diagnostyka komponentów
pediatria
Data wydania: 2023
Źródło: Pediatria i Medycyna Rodzinna
Nr Serii/Raportu: 19 (3): 181–187;10.15557/PiMR.2023.0033
Abstrakt: Wprowadzenie i cel pracy: Mleko krowie jest jednym z pierwszych pokarmów w życiu człowieka. Stanowi również jedną z najczęstszych przyczyn alergii pokarmowych u niemowląt i małych dzieci oraz anafilaksji u dzieci. Standardem w diagnostyce alergii IgE-zależnej jest udokumentowanie obecności swoistych przeciwciał IgE. Dzięki diagnostyce komponentowej możliwe jest dokładne określenie stężenia przeciwciał specyficznych dla poszczególnych białek mleka krowiego. Celem pracy było określenie zależności między przeciwciałami IgE swoistymi dla składników mleka krowiego a rodzajem klinicznej manifestacji alergii. Materiał i metody: Do badania zakwalifikowano 18 dzieci z udokumentowaną IgE-zależną alergią na białko mleka krowiego. Od każdego z pacjentów pobrano 2 ml krwi do diagnostyki komponentowej za pomocą testu ALEX. Wyniki: Przeciwciałami najczęściej stwierdzanymi u dzieci z alergią na białka mleka krowiego były przeciwciała przeciwko kazeinie (Bos d 8). Nie stwierdzono statystycznie istotnych zależności między objawami klinicznymi a stężeniami poszczególnych składników. Zaobserwowano statystycznie istotną zależność między stężeniem α-laktoalbuminy (Bos d 4) a czasem trwania objawów klinicznych alergii na białko mleka krowiego. Wnioski: Wyniki badania własnego wskazują, że najczęściej występującym składnikiem białka mleka krowiego jest kazeina (Bos d 8). Związek między uczuleniem na inne składniki białka mleka krowiego a objawami klinicznymi alergii wymaga dalszych badań, które są obecnie prowadzone.
Opis: Licencja CC-BY-NC-ND
URI: http://hdl.handle.net/20.500.12564/546
ISSN: 1734-1531
Pojawia się w kolekcji:2023 rok

Pliki tej pozycji:
Plik Opis RozmiarFormat 
artykul (3).pdf255.54 kBAdobe PDFThumbnail
Przejrzyj/Otwórz


Wszystkie pozycje w Repozytorium WIM są chronione prawem autorskim chyba, że zostało wskazane inaczej.