Zastosuj identyfikator do podlinkowania lub zacytowania tej pozycji:
http://hdl.handle.net/20.500.12564/546
Tytuł: | Charakterystyka manifestacji klinicznej alergii w korelacji ze składnikami sIgE mleka krowiego u dzieci – doniesienia wstępne |
Autor: | Rustecka, Agnieszka Lipińska-Opałka, Agnieszka Tomaszewska, Agata Synowiec, Agnieszka Edyta Paryż, Maria Będzichowska, Agata Kalicki, Bolesław |
Słowa kluczowe: | anafilaksjaprzeciwciała IgE swoistealergia na białko mleka krowiegoatopowe zapalenie skórydiagnostyka komponentówpediatria |
Data wydania: | 2023 |
Źródło: | Pediatria i Medycyna Rodzinna |
Nr Serii/Raportu: | 19 (3): 181–187;10.15557/PiMR.2023.0033 |
Abstrakt: | Wprowadzenie i cel pracy: Mleko krowie jest jednym z pierwszych pokarmów w życiu człowieka. Stanowi również jedną z najczęstszych przyczyn alergii pokarmowych u niemowląt i małych dzieci oraz anafilaksji u dzieci. Standardem w diagnostyce alergii IgE-zależnej jest udokumentowanie obecności swoistych przeciwciał IgE. Dzięki diagnostyce komponentowej możliwe jest dokładne określenie stężenia przeciwciał specyficznych dla poszczególnych białek mleka krowiego. Celem pracy było określenie zależności między przeciwciałami IgE swoistymi dla składników mleka krowiego a rodzajem klinicznej manifestacji alergii. Materiał i metody: Do badania zakwalifikowano 18 dzieci z udokumentowaną IgE-zależną alergią na białko mleka krowiego. Od każdego z pacjentów pobrano 2 ml krwi do diagnostyki komponentowej za pomocą testu ALEX. Wyniki: Przeciwciałami najczęściej stwierdzanymi u dzieci z alergią na białka mleka krowiego były przeciwciała przeciwko kazeinie (Bos d 8). Nie stwierdzono statystycznie istotnych zależności między objawami klinicznymi a stężeniami poszczególnych składników. Zaobserwowano statystycznie istotną zależność między stężeniem α-laktoalbuminy (Bos d 4) a czasem trwania objawów klinicznych alergii na białko mleka krowiego. Wnioski: Wyniki badania własnego wskazują, że najczęściej występującym składnikiem białka mleka krowiego jest kazeina (Bos d 8). Związek między uczuleniem na inne składniki białka mleka krowiego a objawami klinicznymi alergii wymaga dalszych badań, które są obecnie prowadzone. |
Opis: | Licencja CC-BY-NC-ND |
URI: | http://hdl.handle.net/20.500.12564/546 |
ISSN: | 1734-1531 |
Pojawia się w kolekcji: | 2023 rok |
Pliki tej pozycji:
Plik | Opis | Rozmiar | Format | |
---|---|---|---|---|
artykul (3).pdf | 255.54 kB | Adobe PDF | Przejrzyj/Otwórz |
Wszystkie pozycje w Repozytorium WIM są chronione prawem autorskim chyba, że zostało wskazane inaczej.