Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12564/546
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorRustecka, Agnieszka-
dc.contributor.authorLipińska-Opałka, Agnieszka-
dc.contributor.authorTomaszewska, Agata-
dc.contributor.authorSynowiec, Agnieszka Edyta-
dc.contributor.authorParyż, Maria-
dc.contributor.authorBędzichowska, Agata-
dc.contributor.authorKalicki, Bolesław-
dc.date.accessioned2024-01-10T08:58:25Z-
dc.date.available2024-01-10T08:58:25Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.citationPediatria i Medycyna Rodzinnapl
dc.identifier.issn1734-1531-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12564/546-
dc.descriptionLicencja CC-BY-NC-NDpl
dc.description.abstractWprowadzenie i cel pracy: Mleko krowie jest jednym z pierwszych pokarmów w życiu człowieka. Stanowi również jedną z najczęstszych przyczyn alergii pokarmowych u niemowląt i małych dzieci oraz anafilaksji u dzieci. Standardem w diagnostyce alergii IgE-zależnej jest udokumentowanie obecności swoistych przeciwciał IgE. Dzięki diagnostyce komponentowej możliwe jest dokładne określenie stężenia przeciwciał specyficznych dla poszczególnych białek mleka krowiego. Celem pracy było określenie zależności między przeciwciałami IgE swoistymi dla składników mleka krowiego a rodzajem klinicznej manifestacji alergii. Materiał i metody: Do badania zakwalifikowano 18 dzieci z udokumentowaną IgE-zależną alergią na białko mleka krowiego. Od każdego z pacjentów pobrano 2 ml krwi do diagnostyki komponentowej za pomocą testu ALEX. Wyniki: Przeciwciałami najczęściej stwierdzanymi u dzieci z alergią na białka mleka krowiego były przeciwciała przeciwko kazeinie (Bos d 8). Nie stwierdzono statystycznie istotnych zależności między objawami klinicznymi a stężeniami poszczególnych składników. Zaobserwowano statystycznie istotną zależność między stężeniem α-laktoalbuminy (Bos d 4) a czasem trwania objawów klinicznych alergii na białko mleka krowiego. Wnioski: Wyniki badania własnego wskazują, że najczęściej występującym składnikiem białka mleka krowiego jest kazeina (Bos d 8). Związek między uczuleniem na inne składniki białka mleka krowiego a objawami klinicznymi alergii wymaga dalszych badań, które są obecnie prowadzone.pl
dc.language.isoplpl
dc.relation.ispartofseries19 (3): 181–187;10.15557/PiMR.2023.0033-
dc.subjectanafilaksjapl
dc.subjectprzeciwciała IgE swoistepl
dc.subjectalergia na białko mleka krowiegopl
dc.subjectatopowe zapalenie skórypl
dc.subjectdiagnostyka komponentówpl
dc.subjectpediatriapl
dc.titleCharakterystyka manifestacji klinicznej alergii w korelacji ze składnikami sIgE mleka krowiego u dzieci – doniesienia wstępnepl
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlepl
Appears in Collections:2023 rok

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
artykul (3).pdf255.54 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.