Zastosuj identyfikator do podlinkowania lub zacytowania tej pozycji:
http://hdl.handle.net/20.500.12564/264
Tytuł: | Niedobory witaminy D a przebieg zakażenia SARS-CoV-2 |
Autor: | Lipińska-Opałka, Agnieszka Milart, Joanna Kubiak, Jacek Z. Kalicki, Bolesław |
Słowa kluczowe: | SARS-CoV-2COVID-19witamina Dmakrofagi |
Data wydania: | 2021 |
Źródło: | Pediatria i Medycyna Rodzinna |
Nr Serii/Raportu: | 2021, 17 (1), p. 17–21;DOI: 10.15557/PiMR.2021.0002 |
Abstrakt: | Witamina D jest rozpuszczalnym w tłuszczach hormonem steroidowym, którego główna rola polega na regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej, ściśle związanej z kostnieniem i homeostazą kości. Jednak ze względu na obecność jądrowego receptora dla witaminy D (VDR) w większości komórek ludzkiego organizmu wykazuje ona także liczne działania pozakostne. Kalcytriol (1,25(OH)2D) nie tylko wpływa na wzrost i różnicowanie komórek, ale również pobudza układ immunologiczny, np. poprzez modulację produkcji cytokin przeciwzapalnych IL-4 i IL-5. Obecność dużej liczby receptorów VDR stwierdzono m.in. na makrofagach, komórkach dendrytycznych i limfocytach, co można uznać za bardzo mocny argument wskazujący na udział witaminy D w procesach autoimmunologicznych i przeciwzapalnych. W ostatnich miesiącach obserwujemy rozwój pandemii COVID-19. Jednym z najgroźniejszych skutków zakażenia wirusem SARS-CoV-2 jest zespół ostrej niewydolności oddechowej spowodowany aktywacją makrofagów płucnych i tzw. burzą cytokinową. Niedawna analiza obejmująca chorych z COVID-19 sugeruje, że witamina D aktywuje wrodzoną i tłumi nabytą odpowiedź immunologiczną, która poprzez obniżenie poziomu ekspresji cytokin może zmniejszyć nasilenie procesu zapalnego w przebiegu COVID-19. Wśród starszych dzieci i dorosłych niedobory witaminy D są powszechne i obserwowane na całym świecie, również w populacji polskiej. Na podstawie licznych badań ustalono normy stężenia witaminy D w surowicy. Za niedobór uznaje się stężenie poniżej 20 ng/ml, a za stężenie suboptymalne wartości między 20 a 30 ng/ml. Optymalne stężenie witaminy D mieści się w granicach 30–50 ng/ml. |
Opis: | Licencja CC BY-NC-ND |
URI: | http://hdl.handle.net/20.500.12564/264 |
ISSN: | 1734-1531 |
Pojawia się w kolekcji: | 2021 rok |
Pliki tej pozycji:
Plik | Opis | Rozmiar | Format | |
---|---|---|---|---|
niedobory-witaminy-d-a-przebieg-zakazenia-sars-cov-2.pdf | 205.1 kB | Adobe PDF | Przejrzyj/Otwórz |
Ta pozycja jest udostępniana na licencji Creative Commons