Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/20.500.12564/264
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Lipińska-Opałka, Agnieszka | - |
dc.contributor.author | Milart, Joanna | - |
dc.contributor.author | Kubiak, Jacek Z. | - |
dc.contributor.author | Kalicki, Bolesław | - |
dc.date.accessioned | 2021-08-10T08:29:40Z | - |
dc.date.available | 2021-08-10T08:29:40Z | - |
dc.date.issued | 2021 | - |
dc.identifier.citation | Pediatria i Medycyna Rodzinna | pl |
dc.identifier.issn | 1734-1531 | - |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.12564/264 | - |
dc.description | Licencja CC BY-NC-ND | pl |
dc.description.abstract | Witamina D jest rozpuszczalnym w tłuszczach hormonem steroidowym, którego główna rola polega na regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej, ściśle związanej z kostnieniem i homeostazą kości. Jednak ze względu na obecność jądrowego receptora dla witaminy D (VDR) w większości komórek ludzkiego organizmu wykazuje ona także liczne działania pozakostne. Kalcytriol (1,25(OH)2D) nie tylko wpływa na wzrost i różnicowanie komórek, ale również pobudza układ immunologiczny, np. poprzez modulację produkcji cytokin przeciwzapalnych IL-4 i IL-5. Obecność dużej liczby receptorów VDR stwierdzono m.in. na makrofagach, komórkach dendrytycznych i limfocytach, co można uznać za bardzo mocny argument wskazujący na udział witaminy D w procesach autoimmunologicznych i przeciwzapalnych. W ostatnich miesiącach obserwujemy rozwój pandemii COVID-19. Jednym z najgroźniejszych skutków zakażenia wirusem SARS-CoV-2 jest zespół ostrej niewydolności oddechowej spowodowany aktywacją makrofagów płucnych i tzw. burzą cytokinową. Niedawna analiza obejmująca chorych z COVID-19 sugeruje, że witamina D aktywuje wrodzoną i tłumi nabytą odpowiedź immunologiczną, która poprzez obniżenie poziomu ekspresji cytokin może zmniejszyć nasilenie procesu zapalnego w przebiegu COVID-19. Wśród starszych dzieci i dorosłych niedobory witaminy D są powszechne i obserwowane na całym świecie, również w populacji polskiej. Na podstawie licznych badań ustalono normy stężenia witaminy D w surowicy. Za niedobór uznaje się stężenie poniżej 20 ng/ml, a za stężenie suboptymalne wartości między 20 a 30 ng/ml. Optymalne stężenie witaminy D mieści się w granicach 30–50 ng/ml. | pl |
dc.language.iso | pl | pl |
dc.relation.ispartofseries | 2021, 17 (1), p. 17–21;DOI: 10.15557/PiMR.2021.0002 | - |
dc.rights | Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Na tych samych warunkach 3.0 Polska | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/pl/ | * |
dc.subject | SARS-CoV-2 | pl |
dc.subject | COVID-19 | pl |
dc.subject | witamina D | pl |
dc.subject | makrofagi | pl |
dc.title | Niedobory witaminy D a przebieg zakażenia SARS-CoV-2 | pl |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | pl |
Appears in Collections: | 2021 rok |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
niedobory-witaminy-d-a-przebieg-zakazenia-sars-cov-2.pdf | 205.1 kB | Adobe PDF | View/Open |
This item is licensed under a Creative Commons License