Zastosuj identyfikator do podlinkowania lub zacytowania tej pozycji: http://hdl.handle.net/20.500.12564/241
Tytuł: Nadwrażliwość na dodatki do żywności – opis przypadku
Tytuł równoległy: Hypersensitivity reactions to food additives – a case report
Autor: Szymańska, Katarzyna
Zakrzewski, Aleksander
Kruszewski, Jerzy
Słowa kluczowe: alergia pokarmowa
dodatki do żywności
kosmetyki - działanie szkodliwe
alergeny
gastroenterologia
immunologia
Data wydania: 2018
Źródło: Lekarz Wojskowy
Nr Serii/Raportu: 2018 : T. 96, nr 2, s. 162-164;
Abstrakt: Pokrzywka jest heterogeniczną chorobą charakteryzującą się powstawaniem swędzącego bąbla pokrzywkowego jako wykwitu pierwotnego. W jej patomechanizmie istotną rolę odgrywa uwolnienie w warstwach podnaskórkowych z komórek tucznych mediatorów zapalnych, takich jak histamina, leukotrieny i prostaglandyny. Etiologia powstania zmian jest zróżnicowana. Najczęstszymi przyczynami ostrej pokrzywki są alergie pokarmowe i leki, natomiast często nie udaje się określić czynnika sprawczego w przypadku przewlekłej pokrzywki (pokrzywka spontaniczna). Prezentujemy przypadek 42‑letniej kobiety z nawracającą pokrzywką, której występowanie pacjentka wiązała ze spożyciem niektórych pokarmów, zwłaszcza przypraw, wędlin i konserw, co związane było z reakcjami na dodatki do żywności. U pacjentki na podstawie podwójnie ślepej próby kontrolowanej placebo (DBPCFC) potwierdzono nietolerancję na benzoesan i glutaminian sodu.
Opis: Licencja CC-BY-NC-SA
URI: http://hdl.handle.net/20.500.12564/241
ISSN: 0024-0745
Pojawia się w kolekcji:2018 rok

Pliki tej pozycji:
Plik Opis RozmiarFormat 
161_10_Szymanska.pdf126.9 kBAdobe PDFThumbnail
Przejrzyj/Otwórz


Ta pozycja jest udostępniana na licencji Creative Commons Creative Commons