Zastosuj identyfikator do podlinkowania lub zacytowania tej pozycji:
http://hdl.handle.net/20.500.12564/241
Tytuł: | Nadwrażliwość na dodatki do żywności – opis przypadku |
Tytuł równoległy: | Hypersensitivity reactions to food additives – a case report |
Autor: | Szymańska, Katarzyna Zakrzewski, Aleksander Kruszewski, Jerzy |
Słowa kluczowe: | alergia pokarmowadodatki do żywnościkosmetyki - działanie szkodliwealergenygastroenterologiaimmunologia |
Data wydania: | 2018 |
Źródło: | Lekarz Wojskowy |
Nr Serii/Raportu: | 2018 : T. 96, nr 2, s. 162-164; |
Abstrakt: | Pokrzywka jest heterogeniczną chorobą charakteryzującą się powstawaniem swędzącego bąbla pokrzywkowego jako wykwitu pierwotnego. W jej patomechanizmie istotną rolę odgrywa uwolnienie w warstwach podnaskórkowych z komórek tucznych mediatorów zapalnych, takich jak histamina, leukotrieny i prostaglandyny. Etiologia powstania zmian jest zróżnicowana. Najczęstszymi przyczynami ostrej pokrzywki są alergie pokarmowe i leki, natomiast często nie udaje się określić czynnika sprawczego w przypadku przewlekłej pokrzywki (pokrzywka spontaniczna). Prezentujemy przypadek 42‑letniej kobiety z nawracającą pokrzywką, której występowanie pacjentka wiązała ze spożyciem niektórych pokarmów, zwłaszcza przypraw, wędlin i konserw, co związane było z reakcjami na dodatki do żywności. U pacjentki na podstawie podwójnie ślepej próby kontrolowanej placebo (DBPCFC) potwierdzono nietolerancję na benzoesan i glutaminian sodu. |
Opis: | Licencja CC-BY-NC-SA |
URI: | http://hdl.handle.net/20.500.12564/241 |
ISSN: | 0024-0745 |
Pojawia się w kolekcji: | 2018 rok |
Pliki tej pozycji:
Plik | Opis | Rozmiar | Format | |
---|---|---|---|---|
161_10_Szymanska.pdf | 126.9 kB | Adobe PDF | Przejrzyj/Otwórz |
Ta pozycja jest udostępniana na licencji Creative Commons