Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12564/241
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorSzymańska, Katarzyna-
dc.contributor.authorZakrzewski, Aleksander-
dc.contributor.authorKruszewski, Jerzy-
dc.date.accessioned2021-02-24T09:51:44Z-
dc.date.available2021-02-24T09:51:44Z-
dc.date.issued2018-
dc.identifier.citationLekarz Wojskowypl
dc.identifier.issn0024-0745-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12564/241-
dc.descriptionLicencja CC-BY-NC-SApl
dc.description.abstractPokrzywka jest heterogeniczną chorobą charakteryzującą się powstawaniem swędzącego bąbla pokrzywkowego jako wykwitu pierwotnego. W jej patomechanizmie istotną rolę odgrywa uwolnienie w warstwach podnaskórkowych z komórek tucznych mediatorów zapalnych, takich jak histamina, leukotrieny i prostaglandyny. Etiologia powstania zmian jest zróżnicowana. Najczęstszymi przyczynami ostrej pokrzywki są alergie pokarmowe i leki, natomiast często nie udaje się określić czynnika sprawczego w przypadku przewlekłej pokrzywki (pokrzywka spontaniczna). Prezentujemy przypadek 42‑letniej kobiety z nawracającą pokrzywką, której występowanie pacjentka wiązała ze spożyciem niektórych pokarmów, zwłaszcza przypraw, wędlin i konserw, co związane było z reakcjami na dodatki do żywności. U pacjentki na podstawie podwójnie ślepej próby kontrolowanej placebo (DBPCFC) potwierdzono nietolerancję na benzoesan i glutaminian sodu.pl
dc.language.isoplpl
dc.relation.ispartofseries2018 : T. 96, nr 2, s. 162-164;-
dc.rightsUznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Na tych samych warunkach 3.0 Polska*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/pl/*
dc.subjectalergia pokarmowapl
dc.subjectdodatki do żywnościpl
dc.subjectkosmetyki - działanie szkodliwepl
dc.subjectalergenypl
dc.subjectgastroenterologiapl
dc.subjectimmunologiapl
dc.titleNadwrażliwość na dodatki do żywności – opis przypadkupl
dc.title.alternativeHypersensitivity reactions to food additives – a case reportpl
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlepl
Appears in Collections:2018 rok

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
161_10_Szymanska.pdf126.9 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons