Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/20.500.12564/241
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Szymańska, Katarzyna | - |
dc.contributor.author | Zakrzewski, Aleksander | - |
dc.contributor.author | Kruszewski, Jerzy | - |
dc.date.accessioned | 2021-02-24T09:51:44Z | - |
dc.date.available | 2021-02-24T09:51:44Z | - |
dc.date.issued | 2018 | - |
dc.identifier.citation | Lekarz Wojskowy | pl |
dc.identifier.issn | 0024-0745 | - |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.12564/241 | - |
dc.description | Licencja CC-BY-NC-SA | pl |
dc.description.abstract | Pokrzywka jest heterogeniczną chorobą charakteryzującą się powstawaniem swędzącego bąbla pokrzywkowego jako wykwitu pierwotnego. W jej patomechanizmie istotną rolę odgrywa uwolnienie w warstwach podnaskórkowych z komórek tucznych mediatorów zapalnych, takich jak histamina, leukotrieny i prostaglandyny. Etiologia powstania zmian jest zróżnicowana. Najczęstszymi przyczynami ostrej pokrzywki są alergie pokarmowe i leki, natomiast często nie udaje się określić czynnika sprawczego w przypadku przewlekłej pokrzywki (pokrzywka spontaniczna). Prezentujemy przypadek 42‑letniej kobiety z nawracającą pokrzywką, której występowanie pacjentka wiązała ze spożyciem niektórych pokarmów, zwłaszcza przypraw, wędlin i konserw, co związane było z reakcjami na dodatki do żywności. U pacjentki na podstawie podwójnie ślepej próby kontrolowanej placebo (DBPCFC) potwierdzono nietolerancję na benzoesan i glutaminian sodu. | pl |
dc.language.iso | pl | pl |
dc.relation.ispartofseries | 2018 : T. 96, nr 2, s. 162-164; | - |
dc.rights | Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Na tych samych warunkach 3.0 Polska | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/pl/ | * |
dc.subject | alergia pokarmowa | pl |
dc.subject | dodatki do żywności | pl |
dc.subject | kosmetyki - działanie szkodliwe | pl |
dc.subject | alergeny | pl |
dc.subject | gastroenterologia | pl |
dc.subject | immunologia | pl |
dc.title | Nadwrażliwość na dodatki do żywności – opis przypadku | pl |
dc.title.alternative | Hypersensitivity reactions to food additives – a case report | pl |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | pl |
Appears in Collections: | 2018 rok |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
161_10_Szymanska.pdf | 126.9 kB | Adobe PDF | View/Open |
This item is licensed under a Creative Commons License