Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12564/241
Title: Nadwrażliwość na dodatki do żywności – opis przypadku
Other Titles: Hypersensitivity reactions to food additives – a case report
Authors: Szymańska, Katarzyna
Zakrzewski, Aleksander
Kruszewski, Jerzy
Keywords: alergia pokarmowa
dodatki do żywności
kosmetyki - działanie szkodliwe
alergeny
gastroenterologia
immunologia
Issue Date: 2018
Citation: Lekarz Wojskowy
Series/Report no.: 2018 : T. 96, nr 2, s. 162-164;
Abstract: Pokrzywka jest heterogeniczną chorobą charakteryzującą się powstawaniem swędzącego bąbla pokrzywkowego jako wykwitu pierwotnego. W jej patomechanizmie istotną rolę odgrywa uwolnienie w warstwach podnaskórkowych z komórek tucznych mediatorów zapalnych, takich jak histamina, leukotrieny i prostaglandyny. Etiologia powstania zmian jest zróżnicowana. Najczęstszymi przyczynami ostrej pokrzywki są alergie pokarmowe i leki, natomiast często nie udaje się określić czynnika sprawczego w przypadku przewlekłej pokrzywki (pokrzywka spontaniczna). Prezentujemy przypadek 42‑letniej kobiety z nawracającą pokrzywką, której występowanie pacjentka wiązała ze spożyciem niektórych pokarmów, zwłaszcza przypraw, wędlin i konserw, co związane było z reakcjami na dodatki do żywności. U pacjentki na podstawie podwójnie ślepej próby kontrolowanej placebo (DBPCFC) potwierdzono nietolerancję na benzoesan i glutaminian sodu.
Description: Licencja CC-BY-NC-SA
URI: http://hdl.handle.net/20.500.12564/241
ISSN: 0024-0745
Appears in Collections:2018 rok

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
161_10_Szymanska.pdf126.9 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons