Zastosuj identyfikator do podlinkowania lub zacytowania tej pozycji:
http://hdl.handle.net/20.500.12564/141
Tytuł: | Wpływ rodzaju żywienia na proces leczenia chorych z nowotworami głowy i szyi |
Autor: | Chloupek, Aldona |
Promotor: | Jurkiewicz, Dariusz Rapiejko, Piotr |
Słowa kluczowe: | otorynolaryngologiadietetyka i żywienialeczenie żywieniowenowotwory językanowotwory jamy ustnejnowotwory głowy i szyi |
Data wydania: | 2017 |
Abstrakt: | Stopień odżywienia coraz częściej wskazywany jest jako jeden z głównych czynników prognostycznych, które wpływają na przeżycie chorych onkologicznych. Stan odżywienia ma także istotne znaczenie w kontekście wyników leczenia chirurgicznego, niezależnie od samego rodzaju operacji. Wykazano, że chorzy z niskim indeksem BMI wymagają dłuższego okresu pobytu w szpitalu ze względu na utrudnione gojenie ran, powikłania i gorszą jakość życia. W literaturze dotyczącej żywienia przemysłowego jest wiele danych i informacji na temat tego żywienia w onkologii ogólnej brak jest natomiast standardów postępowania żywieniowego u chorych z nowotworami głowy i szyi. Dlatego, też tak istotne jest dokładne przeanalizowanie problemu żywienia klinicznego w nowotworach głowy i szyi oraz ocena ewentualnych korzyści wynikających z tego leczenia dla praktycznego postępowania chirurgów zajmujących się onkologią górnego odcinka przewodu pokarmowego. Żywienie przemysłowe jest coraz szerzej stosowane w leczeniu chorych niedożywionych i zagrożonych niedożywieniem. Nie bez znaczenia jest również fakt, iż wdrożenie żywienia dietą przemysłową wymaga nakładów finansowych poniesionych na zakup nie tylko samych mieszanek ale również specjalistycznego sprzętu do żywienia, jak również przeszkolenia personelu. Biorąc to pod uwagę, jak również fakt, iż w Klinicznym Oddziale Chirurgii Czaszkowo-Twarzowo-Szczękowej Kliniki Otolaryngologii i Onkologii Laryngologicznej żywienie przemysłowe stosowane jest od 2013 roku postanowiono dokonać retrospektywnej analizy chorych leczonych w oddziale z powodu nowotworów głowy i szyi i ocenić wpływ żywienia klinicznego na ich leczenie. Zasadniczym celem niniejszej pracy jest porównanie wpływu żywienia przemysłowego i żywienia dietą szpitalną płynną wysokobiałkową u chorych z nowotworami głowy i szyi na proces leczenia i przebieg pooperacyjny. Badaniami objęto 149 chorych, 90 mężczyzn (60,4%) i 59 kobiet (39,6%) którzy w latach 2008-2017 poddani zostali zabiegom operacyjnym z powodu nowotworów w obrębie głowy i szyi, przede wszystkim nowotworów języka i dna jamy ustnej. Średni wiek chorych wynosił 64,5 lat. Kryteria włączenia do badania obejmowały takie czynniki jak: rozpoznanie C01 z grupera JGP. Byli to chorzy, u których wykonano usunięcie guza, rekonstrukcję płatem oraz usunięcie węzłów chłonnych szyi. Chorzy w okresie okołooperacyjnym nie mieli podawanych preparatów krwi oraz albumin. Na podstawie przeprowadzonych badań wyciągnięto następujące wnioski: nie wykazano istotnego wpływu rodzaju żywienia na parametry morfologiczne i biochemiczne krwi w badanych grupach chorych; nie wykazano wpływu rodzaju żywienia na czas pobytu chorego w szpitalu; zastosowanie żywienia przemysłowego u chorych z nowotworami głowy i szyi może przyczynić się w sposób istotny do zmniejszenia powikłań pooperacyjnym. Liczba, rodzaj oraz częstość występowania powikłań pooperacyjnych u żywionych mieszankami przemysłowymi jest wyraźnie niższa niż u żywionych dietą szpitalną. |
Opis: | Badania wykonano w Klinicznym Oddziale Chirurgii Czaszkowo-Szczękowo-Twarzowej Kliniki Otolaryngologii i Onkologii Laryngologicznej CSK MON WIM w Warszawie |
URI: | http://hdl.handle.net/20.500.12564/141 |
Pojawia się w kolekcji: | 2017 rok |
Pliki tej pozycji:
Brak plików związanych z tą pozycją.
Wszystkie pozycje w Repozytorium WIM są chronione prawem autorskim chyba, że zostało wskazane inaczej.