Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12564/141
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorJurkiewicz, Dariusz-
dc.contributor.advisorRapiejko, Piotr-
dc.contributor.authorChloupek, Aldona-
dc.date.accessioned2020-03-04T10:51:05Z-
dc.date.available2020-03-04T10:51:05Z-
dc.date.issued2017-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12564/141-
dc.descriptionBadania wykonano w Klinicznym Oddziale Chirurgii Czaszkowo-Szczękowo-Twarzowej Kliniki Otolaryngologii i Onkologii Laryngologicznej CSK MON WIM w Warszawiepl
dc.description.abstractStopień odżywienia coraz częściej wskazywany jest jako jeden z głównych czynników prognostycznych, które wpływają na przeżycie chorych onkologicznych. Stan odżywienia ma także istotne znaczenie w kontekście wyników leczenia chirurgicznego, niezależnie od samego rodzaju operacji. Wykazano, że chorzy z niskim indeksem BMI wymagają dłuższego okresu pobytu w szpitalu ze względu na utrudnione gojenie ran, powikłania i gorszą jakość życia. W literaturze dotyczącej żywienia przemysłowego jest wiele danych i informacji na temat tego żywienia w onkologii ogólnej brak jest natomiast standardów postępowania żywieniowego u chorych z nowotworami głowy i szyi. Dlatego, też tak istotne jest dokładne przeanalizowanie problemu żywienia klinicznego w nowotworach głowy i szyi oraz ocena ewentualnych korzyści wynikających z tego leczenia dla praktycznego postępowania chirurgów zajmujących się onkologią górnego odcinka przewodu pokarmowego. Żywienie przemysłowe jest coraz szerzej stosowane w leczeniu chorych niedożywionych i zagrożonych niedożywieniem. Nie bez znaczenia jest również fakt, iż wdrożenie żywienia dietą przemysłową wymaga nakładów finansowych poniesionych na zakup nie tylko samych mieszanek ale również specjalistycznego sprzętu do żywienia, jak również przeszkolenia personelu. Biorąc to pod uwagę, jak również fakt, iż w Klinicznym Oddziale Chirurgii Czaszkowo-Twarzowo-Szczękowej Kliniki Otolaryngologii i Onkologii Laryngologicznej żywienie przemysłowe stosowane jest od 2013 roku postanowiono dokonać retrospektywnej analizy chorych leczonych w oddziale z powodu nowotworów głowy i szyi i ocenić wpływ żywienia klinicznego na ich leczenie. Zasadniczym celem niniejszej pracy jest porównanie wpływu żywienia przemysłowego i żywienia dietą szpitalną płynną wysokobiałkową u chorych z nowotworami głowy i szyi na proces leczenia i przebieg pooperacyjny. Badaniami objęto 149 chorych, 90 mężczyzn (60,4%) i 59 kobiet (39,6%) którzy w latach 2008-2017 poddani zostali zabiegom operacyjnym z powodu nowotworów w obrębie głowy i szyi, przede wszystkim nowotworów języka i dna jamy ustnej. Średni wiek chorych wynosił 64,5 lat. Kryteria włączenia do badania obejmowały takie czynniki jak: rozpoznanie C01 z grupera JGP. Byli to chorzy, u których wykonano usunięcie guza, rekonstrukcję płatem oraz usunięcie węzłów chłonnych szyi. Chorzy w okresie okołooperacyjnym nie mieli podawanych preparatów krwi oraz albumin. Na podstawie przeprowadzonych badań wyciągnięto następujące wnioski: nie wykazano istotnego wpływu rodzaju żywienia na parametry morfologiczne i biochemiczne krwi w badanych grupach chorych; nie wykazano wpływu rodzaju żywienia na czas pobytu chorego w szpitalu; zastosowanie żywienia przemysłowego u chorych z nowotworami głowy i szyi może przyczynić się w sposób istotny do zmniejszenia powikłań pooperacyjnym. Liczba, rodzaj oraz częstość występowania powikłań pooperacyjnych u żywionych mieszankami przemysłowymi jest wyraźnie niższa niż u żywionych dietą szpitalną.pl
dc.language.isoplpl
dc.subjectotorynolaryngologiapl
dc.subjectdietetyka i żywieniapl
dc.subjectleczenie żywieniowepl
dc.subjectnowotwory językapl
dc.subjectnowotwory jamy ustnejpl
dc.subjectnowotwory głowy i szyipl
dc.titleWpływ rodzaju żywienia na proces leczenia chorych z nowotworami głowy i szyipl
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/doctoralThesispl
Appears in Collections:2017 rok

Files in This Item:
There are no files associated with this item.


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.