Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12564/422
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorKacik, Joanna-
dc.contributor.authorWawrzyniak, Agata-
dc.contributor.authorRakowska, Magda-
dc.contributor.authorKalicki, Bolesław-
dc.date.accessioned2021-08-27T07:05:43Z-
dc.date.available2021-08-27T07:05:43Z-
dc.date.issued2016-
dc.identifier.citationPediatria i Medycyna Rodzinnapl
dc.identifier.issn1734-1531-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12564/422-
dc.descriptionLicencja CC-BY-NC-NDpl
dc.description.abstractNietolerancja histaminy stanowi mało poznany typ nadwrażliwości, odpowiedzialny za szereg często poważnych objawów, mylnie interpretowanych jako alergia pokarmowa. Endogenna histamina powstaje z aminokwasu histydyny przy udziale enzymu dekarboksylazy histydyny. Poza endogenną produkcją histaminy amina ta może być dostarczana do organizmu wraz z pożywieniem. Szczególnie dużą zawartością histaminy charakteryzują się produkty długo dojrzewające i fermentujące. Niektóre produkty spożywcze poza znaczną zawartością histaminy stymulują również nadmierne jej uwalnianie z magazynów w ustroju. Należą do nich przyprawy, zioła, suszone owoce, a także liczna grupa dodatków spożywczych. Za nietolerancję histaminy uznaje się stan, w którym ilość histaminy w ustroju przekracza próg tolerancji organizmu, co prowadzi do rozwoju niepożądanych objawów. Wśród nich wymienia się przede wszystkim: objawy skórne (świąd, pokrzywka, zaczerwienienie skóry, zmiany trądzikowe), obrzęk naczynioruchowy, objawy ze strony układu oddechowego (obturacja i wodnisty wyciek z nosa, kichanie, kaszel, świszczący oddech), pokarmowego (kurcze brzucha, biegunka, wzdęcia), nerwowego (bóle głowy, zmęczenie, rozdrażnienie, niepokój, napady lęku), krwionośnego (tachykardia, hipotensja, ból w klatce piersiowej), pierwotne bolesne miesiączkowanie i wiele innych. Szacuje się, że prawie 1% społeczeństwa wykazuje skłonność do nietolerancji histaminy. Rozpoznanie tego zaburzenia opiera się na stwierdzeniu co najmniej dwóch charakterystycznych objawów oraz ich ustępowania bądź złagodzenia po zastosowaniu diety eliminującej histaminę z pożywienia. Nowym, aczkolwiek trudno dostępnym narzędziem w diagnostyce jest oznaczanie osoczowej aktywności oksydazy diaminowej, która w znaczący sposób koreluje z występowaniem objawów nietolerancji histaminy. Za fizjologiczną aktywność oksydazy diaminowej uważa się wartość >80 HDU/ml, za obniżoną – 40–80 HDU/ml, za bardzo obniżoną – <40 HDU/ml. Obecnie rozważa się możliwość wprowadzenia suplementacji oksydazy diaminowej jako metody profilaktycznej u pacjentów z obniżoną jej aktywnością.pl
dc.language.isoplpl
dc.relation.ispartofseries2016, 12 (3), p. 234–241;DOI: 10.15557/PiMR.2016.0023-
dc.subjectpseudoalergiapl
dc.subjectnietolerancja histaminypl
dc.subjectoksydaza diaminowapl
dc.subjectzaczerwienienie twarzypl
dc.subjecthistydynapl
dc.subjectpediatriapl
dc.titleObjawy pseudoalergii a zaburzenia metabolizmu histaminypl
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlepl
Appears in Collections:2016 rok

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
objawy-pseudoalergii-a-zaburzenia-metabolizmu-histaminy.pdf185.56 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.