Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/20.500.12564/422
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Kacik, Joanna | - |
dc.contributor.author | Wawrzyniak, Agata | - |
dc.contributor.author | Rakowska, Magda | - |
dc.contributor.author | Kalicki, Bolesław | - |
dc.date.accessioned | 2021-08-27T07:05:43Z | - |
dc.date.available | 2021-08-27T07:05:43Z | - |
dc.date.issued | 2016 | - |
dc.identifier.citation | Pediatria i Medycyna Rodzinna | pl |
dc.identifier.issn | 1734-1531 | - |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.12564/422 | - |
dc.description | Licencja CC-BY-NC-ND | pl |
dc.description.abstract | Nietolerancja histaminy stanowi mało poznany typ nadwrażliwości, odpowiedzialny za szereg często poważnych objawów, mylnie interpretowanych jako alergia pokarmowa. Endogenna histamina powstaje z aminokwasu histydyny przy udziale enzymu dekarboksylazy histydyny. Poza endogenną produkcją histaminy amina ta może być dostarczana do organizmu wraz z pożywieniem. Szczególnie dużą zawartością histaminy charakteryzują się produkty długo dojrzewające i fermentujące. Niektóre produkty spożywcze poza znaczną zawartością histaminy stymulują również nadmierne jej uwalnianie z magazynów w ustroju. Należą do nich przyprawy, zioła, suszone owoce, a także liczna grupa dodatków spożywczych. Za nietolerancję histaminy uznaje się stan, w którym ilość histaminy w ustroju przekracza próg tolerancji organizmu, co prowadzi do rozwoju niepożądanych objawów. Wśród nich wymienia się przede wszystkim: objawy skórne (świąd, pokrzywka, zaczerwienienie skóry, zmiany trądzikowe), obrzęk naczynioruchowy, objawy ze strony układu oddechowego (obturacja i wodnisty wyciek z nosa, kichanie, kaszel, świszczący oddech), pokarmowego (kurcze brzucha, biegunka, wzdęcia), nerwowego (bóle głowy, zmęczenie, rozdrażnienie, niepokój, napady lęku), krwionośnego (tachykardia, hipotensja, ból w klatce piersiowej), pierwotne bolesne miesiączkowanie i wiele innych. Szacuje się, że prawie 1% społeczeństwa wykazuje skłonność do nietolerancji histaminy. Rozpoznanie tego zaburzenia opiera się na stwierdzeniu co najmniej dwóch charakterystycznych objawów oraz ich ustępowania bądź złagodzenia po zastosowaniu diety eliminującej histaminę z pożywienia. Nowym, aczkolwiek trudno dostępnym narzędziem w diagnostyce jest oznaczanie osoczowej aktywności oksydazy diaminowej, która w znaczący sposób koreluje z występowaniem objawów nietolerancji histaminy. Za fizjologiczną aktywność oksydazy diaminowej uważa się wartość >80 HDU/ml, za obniżoną – 40–80 HDU/ml, za bardzo obniżoną – <40 HDU/ml. Obecnie rozważa się możliwość wprowadzenia suplementacji oksydazy diaminowej jako metody profilaktycznej u pacjentów z obniżoną jej aktywnością. | pl |
dc.language.iso | pl | pl |
dc.relation.ispartofseries | 2016, 12 (3), p. 234–241;DOI: 10.15557/PiMR.2016.0023 | - |
dc.subject | pseudoalergia | pl |
dc.subject | nietolerancja histaminy | pl |
dc.subject | oksydaza diaminowa | pl |
dc.subject | zaczerwienienie twarzy | pl |
dc.subject | histydyna | pl |
dc.subject | pediatria | pl |
dc.title | Objawy pseudoalergii a zaburzenia metabolizmu histaminy | pl |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | pl |
Appears in Collections: | 2016 rok |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
objawy-pseudoalergii-a-zaburzenia-metabolizmu-histaminy.pdf | 185.56 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.