Zastosuj identyfikator do podlinkowania lub zacytowania tej pozycji: http://hdl.handle.net/20.500.12564/379
Tytuł: Zespoły nietolerancji amin biogennych. Część I. Histamina i nietolerancja histaminy
Autor: Piwowarek, Krzysztof
Kruszewski, Jerzy
Słowa kluczowe: aminy biogenne
diaminooksydaza
nietolerancja histaminy
terapia dietetyczna
zatrucie pokarmowe
Data wydania: 2017
Źródło: Lekarz Wojskowy
Nr Serii/Raportu: 2017; 95 (3): 306–316;
Abstrakt: Nietolerancja histaminy (HIT), podobnie jak wszystkie tzw. zespoły nietolerancji amin biogennych, nadal jest zagadkowym problemem współczesnej alergologii. Jej patomechanizm polega na zaburzeniu równowagi pomiędzy ilością histaminy przyjmowanej z pokarmem a zdolnością do jej degradacji przez jelitową barierę enzymatyczną. Najczęstszą przyczyną są wrodzone i nabyte niedobory aktywności jelitowej diaminooksydazy (DAO), jednego z enzymów rozkładających histaminę, co powoduje wystąpienie objawów chorobowych po spożyciu produktów o nieszkodliwym dla ogółu populacji stężeniu histaminy. HIT należy odróżniać od zatrucia histaminą, kiedy to osoby o w pełni sprawnej barierze enzymatycznej odczuwają objawy po przyjęciu pokarmu zawierającego skrajnie duże stężenia mediatora. Złożona symptomatologia HIT, będąca klasycznym przykładem pseudoalergii, na którą składają się liczne objawy nieswoiste, często stanowi dla alergologów poważne wyzwanie diagnostyczne. Wydaje się, że jest to zespół rozpoznawany zbyt rzadko i niedoceniany wśród chorób alergologicznych. Leczenie również nie należy do łatwych, ze względu na trudności w ocenie zawartości histaminy w poszczególnych produktach. Poniżej przedstawiono przegląd piśmiennictwa w celu przybliżenia problemu i analizy kontrowersyjnych zagadnień, a także uporządkowanie aktualnego stanu wiedzy na temat HIT oraz pozostałych reakcji pohistaminowych.
Opis: Licencja CC-BY-NC-ND
URI: http://hdl.handle.net/20.500.12564/379
ISSN: 0024-0745
Pojawia się w kolekcji:2017 rok

Pliki tej pozycji:
Plik Opis RozmiarFormat 
13_Piwowarek.pdf295.9 kBAdobe PDFThumbnail
Przejrzyj/Otwórz


Wszystkie pozycje w Repozytorium WIM są chronione prawem autorskim chyba, że zostało wskazane inaczej.