Zastosuj identyfikator do podlinkowania lub zacytowania tej pozycji: http://hdl.handle.net/20.500.12564/377
Tytuł: Postępowanie dietetyczne u pacjentów z przewlekłą chorobą nerek w okresie leczenia zachowawczego
Autor: Jeznach-Steinhagen, Anna
Boniecka, Iwona
Rymarz, Aleksandra
Niemczyk, Stanisław
Słowa kluczowe: przewlekła choroba/niewydolność nerek
dieta ubogobiałkowa
Data wydania: 2017
Źródło: Lekarz Wojskowy
Nr Serii/Raportu: 2017; 95 (3): 292–297;
Abstrakt: Przewlekła choroba nerek (PChN) to zespół chorobowy rozwijający się na podłożu strukturalnego lub czynnościowego uszkodzenia nerek trwającego przynajmniej 3 miesiące. W Polsce aktualnie choruje około 11,9% dorosłych, a najczęstszą przyczyną jest cukrzycowa choroba nerek. Leczenie zachowawcze PChN obejmuje oprócz leczenia choroby podstawowej również leczenie dietetyczne i ocenę stanu odżywienia. W PChN stosuje się dietę ubogobiałkową (LPD) oraz bardzo ubogobiałkową (vLPD) suplementowaną ketoanalogami aminokwasów egzogennych. Istotnymi elementami diety, oprócz zawartości białka, są: odpowiednia podaż energii, ilość i jakość tłuszczów, zawartość składników mineralnych, takich jak sód, potas, fosforany, czy witamin rozpuszczalnych w wodzie. W ostatnich latach zwraca się uwagę na spożycie fruktozy, która nasila insulinooporność. Przestrzeganie odpowiednich zaleceń dietetycznych pozwala spowolnić przebieg choroby, opóźniając konieczność wdrożenia leczenia nerkozastępczego, wpływa korzystnie na stan odżywienia, towarzyszące zaburzenia metaboliczne i jakość życia pacjentów. Tym samym przyczynić się może do zmniejszenia kosztów bezpośrednich i pośrednich leczenia PChN.
Opis: Licencja CC-BY-NC-ND
URI: http://hdl.handle.net/20.500.12564/377
ISSN: 0024-0745
Pojawia się w kolekcji:2017 rok

Pliki tej pozycji:
Plik Opis RozmiarFormat 
10_Jezach.pdf161.57 kBAdobe PDFThumbnail
Przejrzyj/Otwórz


Wszystkie pozycje w Repozytorium WIM są chronione prawem autorskim chyba, że zostało wskazane inaczej.