Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/20.500.12564/377
Title: | Postępowanie dietetyczne u pacjentów z przewlekłą chorobą nerek w okresie leczenia zachowawczego |
Authors: | Jeznach-Steinhagen, Anna Boniecka, Iwona Rymarz, Aleksandra Niemczyk, Stanisław |
Keywords: | przewlekła choroba/niewydolność nerekdieta ubogobiałkowa |
Issue Date: | 2017 |
Citation: | Lekarz Wojskowy |
Series/Report no.: | 2017; 95 (3): 292–297; |
Abstract: | Przewlekła choroba nerek (PChN) to zespół chorobowy rozwijający się na podłożu strukturalnego lub czynnościowego uszkodzenia nerek trwającego przynajmniej 3 miesiące. W Polsce aktualnie choruje około 11,9% dorosłych, a najczęstszą przyczyną jest cukrzycowa choroba nerek. Leczenie zachowawcze PChN obejmuje oprócz leczenia choroby podstawowej również leczenie dietetyczne i ocenę stanu odżywienia. W PChN stosuje się dietę ubogobiałkową (LPD) oraz bardzo ubogobiałkową (vLPD) suplementowaną ketoanalogami aminokwasów egzogennych. Istotnymi elementami diety, oprócz zawartości białka, są: odpowiednia podaż energii, ilość i jakość tłuszczów, zawartość składników mineralnych, takich jak sód, potas, fosforany, czy witamin rozpuszczalnych w wodzie. W ostatnich latach zwraca się uwagę na spożycie fruktozy, która nasila insulinooporność. Przestrzeganie odpowiednich zaleceń dietetycznych pozwala spowolnić przebieg choroby, opóźniając konieczność wdrożenia leczenia nerkozastępczego, wpływa korzystnie na stan odżywienia, towarzyszące zaburzenia metaboliczne i jakość życia pacjentów. Tym samym przyczynić się może do zmniejszenia kosztów bezpośrednich i pośrednich leczenia PChN. |
Description: | Licencja CC-BY-NC-ND |
URI: | http://hdl.handle.net/20.500.12564/377 |
ISSN: | 0024-0745 |
Appears in Collections: | 2017 rok |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
10_Jezach.pdf | 161.57 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.