Zastosuj identyfikator do podlinkowania lub zacytowania tej pozycji: http://hdl.handle.net/20.500.12564/273
Tytuł: Ciężki przebieg atopowego zapalenia skóry u chłopca uczulonego na alergeny ziemniaka
Autor: Przekora, Jędrzej
Wawrzyniak, Agata
Bujnowska, Anna
Rustecka, Agnieszka
Kalicki, Bolesław
Słowa kluczowe: atopowe zapalenie skóry
alergeny ziemniaka
alergia pokarmowa
erytrodermia
IgE
Data wydania: 2020
Źródło: Pediatria i Medycyna Rodzinna
Nr Serii/Raportu: 2020, 16 (3), p. 301–305;DOI: 10.15557/PiMR.2020.0055
Abstrakt: Alergia pokarmowa jest istotnym problemem wśród populacji dziecięcej. Do produktów spożywczych, które najczęściej wywołują reakcje alergiczne, zaliczają się: mleko krowie, pszenica, orzechy ziemne, jajo kurze, ryby i owoce morza. Choroby związane z alergią pokarmową to między innymi atopowe zapalenie skóry, pokrzywka lub astma. Najcięższą postać reakcji alergicznej stanowi wstrząs anafilaktyczny. Podstawowym lekiem stosowanym w leczeniu anafilaksji jest adrenalina w dawce 0,01 mg/kg m.c. (maksymalnie 0,3–0,5 mg) podawana domięśniowo. Leczeniem z wyboru alergii pokarmowej jest dieta eliminacyjna. W przypadku objawów utrzymujących się mimo zastosowania interwencji żywieniowej należy rozszerzyć diagnostykę, wykorzystując punktowe testy skórne i/lub przeciwciała IgE swoiste. W pracy przedstawiono przypadek kliniczny 2,5-letniego chłopca z erytrodermią w przebiegu atopowego zapalenia skóry, skierowanego do Kliniki autorów z powodu braku poprawy w leczeniu ambulatoryjnym. W przebiegu hospitalizacji udało się ustalić, że przyczyną objawów u dziecka były alergeny ziemniaka.
Opis: Licencja CC BY-NC-ND
URI: http://hdl.handle.net/20.500.12564/273
ISSN: 1734-1531
Pojawia się w kolekcji:2020 rok



Ta pozycja jest udostępniana na licencji Creative Commons Creative Commons