Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12564/296
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorAdamiec, Cezary-
dc.contributor.authorNowak, Tomasz-
dc.contributor.authorWołyńska-Szkudlarek, Agnieszka-
dc.contributor.authorBobula, Mariusz-
dc.contributor.authorLubas, Arkadiusz-
dc.contributor.authorWitek, Przemysław-
dc.contributor.authorDyrla, Przemysław-
dc.date.accessioned2021-08-13T07:14:02Z-
dc.date.available2021-08-13T07:14:02Z-
dc.date.issued2018-
dc.identifier.citationPediatria i Medycyna Rodzinnapl
dc.identifier.issn1734-1531-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12564/296-
dc.descriptionLicencja CC-BY-NC-NDpl
dc.description.abstractWstęp: Niedożywienie jest nadal poważnym problemem, który pociąga za sobą negatywne konsekwencje. Z jednej strony przedłuża czas hospitalizacji, z drugiej powoduje opóźnienie powrotu chorego do zdrowia. Niedożywienie jest tak samo ważnym rozpoznaniem jak inne choroby. Cel: Ocena przydatności szpitalnego zespołu żywieniowego, jako wydzielonej komórki organizacyjnej, w rozpoznawaniu niedożywienia i prowadzeniu leczenia żywieniowego. Materiał i metody: Do analizy włączono dane dotyczące liczby pacjentów hospitalizowanych oraz rozliczonych dni żywienia pozajelitowego (ŻP) i dojelitowego (ŻDJ). Analizą objęto pięć lat, z których pierwsze dwa i pół roku obejmuje działalność zespołu żywieniowego w formie „czynnościowej”, a kolejne dwa i pół roku – działalność Szpitalnego Zespołu Żywieniowego jako wydzielonej komórki organizacyjnej. Wyniki: Działalność Szpitalnego Zespołu Żywieniowego, jako wydzielonej komórki organizacyjnej, spowodowała znamienne zwiększenie liczby procedur żywieniowych, zwłaszcza dojelitowych. W przełomowym roku 2014 w pierwszym półroczu liczba dni ŻP wynosiła 64, a ŻDJ była równa 215, podczas gdy w drugim półroczu (wydzielony Szpitalny Zespół Żywieniowy) liczba dni ŻP to 185, a ŻDJ – 1511, przy porównywalnej liczbie pacjentów hospitalizowanych. Aktywność Szpitalnego Zespołu Żywieniowego spowodowała łącznie ponad 7-krotne zwiększenie liczby dni ŻDJ (1032 vs 7479; p < 0,001). Wzrost liczby dni ŻP również był istotny (999 vs 1412; p < 0,001). Wnioski: Utworzenie Szpitalnego Zespołu Żywieniowego znacząco zwiększyło liczbę dni żywienia zarówno dojelitowego, jak i pozajelitowego u pacjentów niedożywionych. Ponadto jego działalność przynosi szpitalowi wymierną korzyść finansową.pl
dc.language.isoplpl
dc.relation.ispartofseries2018, 14 (3), p. 306–309;DOI: 10.15557/PiMR.2018.0035-
dc.subjectzespół żywieniowypl
dc.subjectżywienie dojelitowepl
dc.subjectżywienie pozajelitowepl
dc.subjectniedożywieniepl
dc.titlePrzydatność szpitalnego zespołu żywieniowego, jako wydzielonej komórki organizacyjnej, w rozpoznawaniu i leczeniu niedożywieniapl
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlepl
Appears in Collections:2018 rok



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.