Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/20.500.12564/296
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Adamiec, Cezary | - |
dc.contributor.author | Nowak, Tomasz | - |
dc.contributor.author | Wołyńska-Szkudlarek, Agnieszka | - |
dc.contributor.author | Bobula, Mariusz | - |
dc.contributor.author | Lubas, Arkadiusz | - |
dc.contributor.author | Witek, Przemysław | - |
dc.contributor.author | Dyrla, Przemysław | - |
dc.date.accessioned | 2021-08-13T07:14:02Z | - |
dc.date.available | 2021-08-13T07:14:02Z | - |
dc.date.issued | 2018 | - |
dc.identifier.citation | Pediatria i Medycyna Rodzinna | pl |
dc.identifier.issn | 1734-1531 | - |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.12564/296 | - |
dc.description | Licencja CC-BY-NC-ND | pl |
dc.description.abstract | Wstęp: Niedożywienie jest nadal poważnym problemem, który pociąga za sobą negatywne konsekwencje. Z jednej strony przedłuża czas hospitalizacji, z drugiej powoduje opóźnienie powrotu chorego do zdrowia. Niedożywienie jest tak samo ważnym rozpoznaniem jak inne choroby. Cel: Ocena przydatności szpitalnego zespołu żywieniowego, jako wydzielonej komórki organizacyjnej, w rozpoznawaniu niedożywienia i prowadzeniu leczenia żywieniowego. Materiał i metody: Do analizy włączono dane dotyczące liczby pacjentów hospitalizowanych oraz rozliczonych dni żywienia pozajelitowego (ŻP) i dojelitowego (ŻDJ). Analizą objęto pięć lat, z których pierwsze dwa i pół roku obejmuje działalność zespołu żywieniowego w formie „czynnościowej”, a kolejne dwa i pół roku – działalność Szpitalnego Zespołu Żywieniowego jako wydzielonej komórki organizacyjnej. Wyniki: Działalność Szpitalnego Zespołu Żywieniowego, jako wydzielonej komórki organizacyjnej, spowodowała znamienne zwiększenie liczby procedur żywieniowych, zwłaszcza dojelitowych. W przełomowym roku 2014 w pierwszym półroczu liczba dni ŻP wynosiła 64, a ŻDJ była równa 215, podczas gdy w drugim półroczu (wydzielony Szpitalny Zespół Żywieniowy) liczba dni ŻP to 185, a ŻDJ – 1511, przy porównywalnej liczbie pacjentów hospitalizowanych. Aktywność Szpitalnego Zespołu Żywieniowego spowodowała łącznie ponad 7-krotne zwiększenie liczby dni ŻDJ (1032 vs 7479; p < 0,001). Wzrost liczby dni ŻP również był istotny (999 vs 1412; p < 0,001). Wnioski: Utworzenie Szpitalnego Zespołu Żywieniowego znacząco zwiększyło liczbę dni żywienia zarówno dojelitowego, jak i pozajelitowego u pacjentów niedożywionych. Ponadto jego działalność przynosi szpitalowi wymierną korzyść finansową. | pl |
dc.language.iso | pl | pl |
dc.relation.ispartofseries | 2018, 14 (3), p. 306–309;DOI: 10.15557/PiMR.2018.0035 | - |
dc.subject | zespół żywieniowy | pl |
dc.subject | żywienie dojelitowe | pl |
dc.subject | żywienie pozajelitowe | pl |
dc.subject | niedożywienie | pl |
dc.title | Przydatność szpitalnego zespołu żywieniowego, jako wydzielonej komórki organizacyjnej, w rozpoznawaniu i leczeniu niedożywienia | pl |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | pl |
Appears in Collections: | 2018 rok |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
przydatnosc-szpitalnego-zespolu-zywieniowego-jako-wydzielonej-komorki-organizacyjnej-w-rozpoznawaniu-i-leczeniu-niedozywienia.pdf | 112.71 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.